Olijfboom in de tuin

Olijfbomen zijn mooie en nuttige planten. Ze kunnen worden gekweekt in uw tuin of zelfs als kamerplant. Als je geen grote boom wilt kweken, kun je proberen een dwergsoort te planten. Dit is een geweldige plant om in huis te hebben, want hij produceert veel smaakvolle vruchten en bloemen.

Deze sierplanten komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De bomen groeien langzaam, dus je moet ze misschien snoeien om hun grootte te behouden. U kunt uw olijfboom ook bemesten om zijn productie te verhogen. Voor een optimale groei heeft uw boom zes uur direct zonlicht per dag nodig. Daarnaast moet u er ook voor zorgen dat hij voldoende windbescherming krijgt.

Als u in een warmer klimaat woont, kunt u ook overwegen een olijfboom te planten. Je moet hem dan wel zo plaatsen dat hij voldoende ruimte heeft om te groeien. Hoewel ze droge grond kunnen verdragen, moet u te vruchtbare grond vermijden, omdat dit de boom kan hinderen bij het produceren van vruchten.

Het is een goed idee om organische mulch te gebruiken om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Voeg ook wat grit toe aan de grond, dat helpt bij de drainage.

Een volwassen olijfboom kan meer dan een meter hoog worden. Het kan ook een zeer hoge schaduwboom zijn. Als u een boom koopt, zorg er dan voor dat u er een kiest met een stevige stam. Sommige van de oudste bomen in de Hof van Getsemane zijn bijvoorbeeld honderden jaren oud.

De missie olijf is een populaire schaduwboom. Hij heeft een breed, zilverkleurig bladerdak en een sculpturale vorm met meerdere stammen. De vrucht kan groen of zwart worden geoogst en wordt vaak gebruikt in koudgeperste olijfolie.

Om het meeste uit uw olijfbomen te halen, moet u het juiste type meststof kiezen. Met een uitgebalanceerde 10-10-10 meststof krijgt de plant de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Aanbevolen wordt om een kopje meststof per levensjaar van de boom toe te dienen. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid neemolie helpt ook om vervelende insecten te weren.

Als bonus is de vrucht van de olijfboom een goede bron van antioxidanten en vezels, waardoor het een gezond voedingsmiddel is. Hoewel je niet meteen een oogst zult zien, kun je over drie tot vijf jaar een grote oogst verwachten.

Een olijfboom in uw tuin is een prachtige manier om de warmte en rust van de Middellandse Zee in huis te halen. Hij trekt ook bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Door meerdere bomen te kweken, kunt u profiteren van de voordelen van kruisbestuiving.

Om een olijfboom gezond te houden, moet u hem zorgvuldig snoeien. Te veel snoeien zorgt er alleen maar voor dat hij niet vruchtbare scheuten krijgt, wat een slechte zaak is. U moet ook dode of beschadigde takken wegsnoeien.

Behalve dat ze de warme zon in uw tuin brengen, zijn olijfbomen ook zeer winterhard. Hoewel ze gevoelig kunnen zijn voor vorst, is het niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken.

Scroll naar boven